Bandkleuren

Betekenis van de verschillende kleuren van de banden.

De kleur van de band en de kleur van de slip geeft aan hoever de leerling gevorderd is. Van witte band t/m rode band / zwarte slip zijn de geup graden. Zodra men de zwarte band heeft behaald, dan praat men over Dangraden. De dangraden worden aan gegeven met romeinse cijfers.

 

 WITTE BAND (10e & 9e geup graad)

Witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van Taekwon-do. Wit betekent onschuld, puurheid en verlichting.

 

GELE BAND (8e & 7e geup graad)

Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in Taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.

 

GROENE BAND (6e & 5e geup graad)

Groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het Taekwon-do eigen te maken.

 

BLAUWE BAND (4e & 3e geup graad)

Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling taekwondoka.

 

RODE BAND (2e & 1e geup graad)

Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de Taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige agressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van Taekwon-do komt nu pas om de hoek kijken.

 

ZWARTE BAND (1e DAN graad t/m maximaal 9e DAN graad)

De Zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.

 

De dangraden worden zo aangegeven:

 

Banden omknopen (juiste manier)