Betekenis van de symbolen in het logo

Zoals bij veel logo’s schuilt achter elk individueel symbool een diepere betekenis.

* de flying kick uitvoerende figuur symboliseert de hedendaagse Tae-Kwon-Do Beoefenaar

* de vuist symboliseert de traditionele manier van Tae-Kwon-Do

Ondanks de wereld om ons heen steeds verandert en men ook probeert de traditionele zaken te vervangen door moderne ideeen blijven wij als school vasthouden aan de eeuwenoude tradities en waarden van deze edele sport.

De kern komt uit een oosterse filosofie die bekend staat als Eum-Yang (in het Chinees uitgesproken als Yin-Yang). De essentie van Eum-Yang is (het streven naar) ideale harmonie en balans. Een dergelijke balans is alleen mogelijk als extremen, zoals: goed en kwaad, licht en donker, hemel en aarde, water en vuur met elkaar in evenwicht zijn.

De achtergrond is wit, wat vrede symboliseert. Zonder vrede kan er immers geen harmonie of balans bestaan. Als je goed naar het logo kijkt, zie je dat tegenoverelkaarliggende symbolen tegenpolen zijn.

In het midden van het logo vinden we een rood-blauwe cirkel, ook wel Taeguk genoemd, die de oorsprong van alles weergeeft. De rode helft Yang, vertegenwoordigt het positieve en de blauwe helft Eum, het negatieve.

De vier symbolen staan voor de 4 windrichtingen en geven ook tegenstellingen weer:

 

Dit teken staat voor hemel en licht. Haar plaatsing duidt op de heldere zonneschijn als de zon zich in het zuiden bevindt. Staat bekend als de creatieve. Betekenis: leider, sterk, energie en vastberaden, (Vader).

 

Dit tekenvertegenwoordigt het vuur en de zon. Haar positie, het oosten, duidt op de vroege morgen en het eerste licht. Staat bekend als de volharder. Betekenis: bewust, volharding, afhankelijkheid, intelligent, (Middelste dochter).

 

Dit teken duidt op water, maan. Haar locatie is het westen waar de zon ondergaat. Staat bekend als de bodemloze. Betekenis: moeilijk, ondoorgrondelijk, verlangend, melancholiek, risico’s, (Middelste zoon).

 

Dit teken is de aarde. Haar positie, het noorden, geeft de nacht aan als de zon onzichtbaar is. Staat bekend als de ontvanger. Betekenis: donker, zorgzaam, vredelievend, aanpassen, zacht, (Moeder).